Η ιστορία

 Ο αρχαίος Ολούντας

eik1Ο Ολούντας υπήρξε μια από τις εκατό πόλεις της αρχαίας Κρήτης. Πολιτεία κτισμένη στον Πόρο, τον ισθμό που ενώνει τον κύριο κορμό της Κρήτης με την απέναντι χερσόνησο. Ήκμασε στους αρχαϊκούς χρόνους (όπως απέδειξε η ανασκαφή του Αποθέτη της Ελούντας) και η ακμή της πόλης συνεχίστηκε στους κλασικούς, ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Σήμερα ένα μεγάλο μέρος του αρχαίου Ολούντος καλύπτεται από τη θάλασσα, τμήματα του οποίου μπορούμε να διακρίνουμε έξω από το ναό της Ανάληψης.

 

 Αλυκές Ελούντας

eik1

Oι αλυκές Ελούντας έπαιξαν για 7 συνεχείς αιώνες σημαντικό ρόλο στην διατροφή και επιβίωση του πληθυσμού της περιοχής. Μνημεία-μάρτυρες της τοπικής ιστορίας, βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του αρχαίου Ολούντος, δημιουργήθηκαν από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα και λειτούργησαν μέχρι το 1973, οπότε και καταργήθηκαν. Σήμερα οι αλυκές αποτελούν μοναδικό οικοσύστημα - φυσικό εκκολαπτήριο ψαριών και καταφύγιο πολλών ειδών αποδημητικών πουλιών.

 

 Κανάλι

eik1Κύριος εμπνευστής και εκτελεστής του έργου διάνοιξης του καναλιού ήταν ο Γάλλος διοικητής της Σπιναλόγκας Αιμίλιος Αμεντέ Ντυπουρκέ (Emile-Amédée Dupourqué). Oι εργασίες άρχισαν στις 27-2-1897 και ολοκληρώθηκαν την άνοιξη του επόμενου έτους. Η ολοκλήρωσή του είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου μεταξύ Σπιναλόγκας-Ελούντας και Αγίου Νικολάου, ενώ στις μέρες μας διευκολύνει τον διάπλου των αλιευτικών και τουριστικών σκαφών. 

 

 Ανεμόμυλοι

eik1Οι μύλοι στο Κανάλι κτίστηκαν το 1920 και υπήρξαν τα προ- βιομηχανικά "εργοστάσια" στα οποία παραγόταν το αλεύρι, κύριο συστατικό για την παραγωγή του βασικότερου είδους διατροφής, του ψωμιού. Κατά το χρονικό διάστημα της λειτουργίας τους (1920- 1980) ήταν τόπος συνάντησης ατόμων από τα γύρω χωριά, συμ- βάλλοντας έτσι στις κοινωνικές επαφές, στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία των κατοίκων της περιοχής.

 

Παλαιοχριστιανική

eik1Ένα από τα αρχαιότερα (5oς μ.Χ. αι.) και ωραιότερα μνημεία της περιοχής μας είναι η Παλαιοχριστιανική Βασιλική που βρίσκεται στο χώρο του αρχαίου Ολούντος, ανατολικά του Καναλιού 100 περίπου μέτρα. Πρόκειται για ερείπια ενός μεγάλου ναού του οποίου διακρίνεται το σχήμα και σώζεται μόνο το θαυμάσιο ψηφιδωτό δάπεδο.